Глаукома – не вирок: ознаки, види, діагностика та лікування

Що таке глаукома?

Глаукома – це велика група хвороб, які характеризуються постійним чи періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску. Прогресуючи, глаукома призводить до розвитку типових дефектів поля зору, зниження зору, атрофії зорового нерва та навіть сліпоти.

Статистика

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в усьому світі глаукомою хворіють майже 70 мільйонів осіб, а понад 5 мільйонів повністю втратили через неї зір. До цієї кількості кожні 10 років додається близько 20 млн. Фахівці прогнозують до 2020 року збільшення кількості хворих на глаукому до 80 мільйонів, пояснюючи це прискоренням процесу старіння населення. При цьому зір втратять вже понад 11 мільйонів осіб.
Серед причин сліпоти в Україні глаукома посідає друге місце.

Як діагностувати?

Глаукома має хронічний тривалий перебіг і потребує постійного лікувально-діагностичного спостереження. Профілактичні огляди не рідше одного разу на рік є необхідними для осіб старших від 40 років. На тисячу людей, які звертаються до офтальмолога, в середньому у восьми виявляють глаукому.
Розвиваючись, глаукома проявляється коливаннями очного тиску. Це безболісно, тому хворий може навіть не знати про наявність у нього такого захворювання. Своєчасно виявити хворобу, призначити лікування й запобігти сліпоті допоможуть вимірювання внутрішньоочного тиску, огляд зорового нерва, перевірка поля зору та інші методи діагностики.

Чинники ризику

Захворіти на неї може будь-хто, але до чинників ризику входять: наявність в роду хворого на глаукому, вік понад 40 років, короткозорість або далекозорість, цукровий діабет, мігрені, схильність до спазмів судин, паління, перенесені травми чи хірургічні втручання на оці.
Варто пам’ятати, що глаукома не заразне захворювання. Як правило, вона вражає обидва ока, але не водночас.

Ознаки

Відчутні ознаки проявляються на тому етапі розвитку захворювання, коли зір відновити  вже складно. Тому, якщо ви виявите хоча б деякі з нижче наведених симптомів, рекомендуємо звернутися до лікаря:

  • поступове звуження полів зору, спочатку втрата периферичного, а потім погіршення і центрального зору.
  • тимчасове виникнення пелени перед оком, поява кольорових кілець навколо джерела світла.
  • напади різкої головної болі, після яких відбувається затуманення зору.
  • очервоніння очного яблука.

Види

Розрізняють відкритокутову й закритокутову глаукому.

Відкритокутова глаукома – це найбільш поширена форма, при якій не спостерігається чітко виражених симптомів. Людина може не відчувати підвищення внутрішньоочного тиску, яке вже згубно впливає на зоровий нерв.
Про наявність захворювання можуть свідчити поява «сітки» перед очима; наявність «веселкових кіл» при погляді на джерело світла; відчуття дискомфорту в оці; незначна різь в оці; затуманення; зміни в полі зору; головний біль тощо. За таких симптомів слід негайно звернутися до офтальмолога.

Закритокутова глаукома часто перебігає у вигляді нападів. Гострий напад такої форми глаукоми має характерні ознаки: значне підвищення внутрішньоочного тиску, сильний біль в оці, головний біль. Під час нападу можуть додатися нудота, блювота, загальна слабість. Зір у хворому оці різко знижується. Хворі часто цей напад приймають за мігрень, зубний біль, гостре шлункове захворювання, менінгіт, грип.
При будь-якій формі глаукоми необхідно знаходитись на диспансерному обліку в окуліста, контролювати внутрішньоочний тиск  не рідше ніж 1 раз в три місяці та підбирати за допомогою лікаря необхідне лікування.

Лікування

Лікування глаукоми  складається з терапевтичного, лазерного, хірургічного та комбінованого.

Терапевтичне лікування проводять по трьох основних напрямках:

  • офтальмогіпотензивна терапія – включає застосування індивідуально підібраних засобів для зниження рівня внутрішньоочного тиску, різних за складом, механізмом дії та показаннями;
  • терапія, яка сприяє покращенню кровообігу внутрішніх оболонок ока та зорового нерву;
  • терапія, яка направлена на нормалізацію метаболічних процесів в тканинах ока з метою впливу на дистрофічні процеси, характерні для глаукоми.

Лазерне лікування глаукоми може проводитись в амбулаторних умовах, має виключно низьку інвазивність і тому низьку ймовірність ускладнень.

Лазерна іридотомія – це лазерна процедура формування  додаткового отвору в райдужці на її периферії з метою покращення циркуляції  внутрішньоочної рідини або для профілактики блокування руху рідини через її природні шляхи.
Сформовані отвори в райдужці мають діаметр 0,5 мм, не помітні візуально і не впливають на гостроту та якість зору. Зроблені отвори залишаються на все життя і не створюють дискомфорту.
Лазерна іридотомія є ефективною процедурою зниження внутрішньоочного тиску при порушенні правильного анатомічного співвідношення структур переднього відрізку ока.
Лазерна трабекулопластика  полягає в нанесенні серії припікань на внутрішню поверхню трабекули. Ця дія покращує проникність трабекулярної діафрагми для водянистої вологи, зменшує  небезпеку блокади шлемового каналу. Механізм дії операції полягає в натягненні та вкороченні трабекулярної діафрагми за рахунок зтягнення тканини в місцях припікань, а також в розширенні трабекулярних щілин, розміщених в зоні між припіканнями.

Коли використання гіпотензивних крапель та лазерної терапії не дає бажаного результату, необхідне хірургічне втручання. Найбільш ефективною на ранніх стадіях є проведення антиглаукомної операції – глибокої синустробекулектомії. Якщо глаукома була діагностована своєчасно, то операція дозволить знизити внутрішньоочний тиск і відновити зорові функції.

Як берегти та підтримувати здоров’я при глаукомі?

Для пацієнтів із глаукомою важливо жити активним, енергійним, повним і збалансованим життям. Фізичні навантаження і вправи  дуже корисні не тільки для збереження загального стану здоров’я, але можуть допомогти у зниженні внутрішньоочного тиску.
Діагноз «глаукома» – це не привід упадати у відчай, панікувати та не радіти світові. А своєчасне звернення до лікаря та рання діагностика допоможуть зберегти один із найдивовижніших дарів природи – зір.

 

 

Прокоментуйте статтю

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *