Чому погіршується зір у молодому віці та як цього уникнути

За статистикою, майже 100 % людей після 45 років змушені носити окуляри. Віковий поріг падіння зору з кожним роком знижується, але не всі приділяють цій проблемі достатньо уваги. Падіння зору досить часто ігнорується, допоки не залишається іншого виходу, окрім як одягти окуляри. Проте запобігти цьому не так складно, якщо берети свої очі та дотримуватись певних рекомендацій.

Спеціалісти «Клініки Зір» розповідають, що різке погіршення зору в молоді часто носить тимчасовий характер. Причиною цього може стати тривале зорове напруження (читання, робота за комп’ютером), постійне перевтома, хронічне недосипання, стреси. В такому випадку досить нормалізувати режим дня, відпочити, зайнятися гімнастикою для очей. Не зайвим буде й відвідати офтальмолога, щоб не пропустити якого-небудь захворювання, оскільки різке погіршення зору може сигналізувати й про серйозні захворювання.

Найпоширеніші причини погіршення зору:

1. Перевтома очей.
Більше вісімдесяти відсотків діяльності людини пов’язано із зором. Часто саме в кінці робочого дня можна відчути втому, напругу в очах, свербіж та помітити почервоніння.

2. Патології хребта.
Травма або інфекційне ураження хребта, зміщення хребців спинного мозку негативно позначаються на гостроті зору. Спинний мозок безпосередньо бере участь у регулюванні різкості зору, саме з цієї причини багато вправ для очей включають вправи для хребта. До цієї ж категорії причин погіршення зору, до речі, відносяться травми під час пологів.

3. Інфекційні ураження.
Стафілококи та стрептококи, токсоплазма, які легко передаються через воду, повітря та при контакті з хворими (особливо, коли у вас ослаб імунітет) можуть комфортно поселитися на слизових оболонках органів зору і викликати запальні процеси конюктиви та повік.

4. Супутні хвороби та інфекції.
Погіршення зору може бути викликано різними інфекціями захворюваннями, зокрема венеричними хворобами. Мікроби і віруси здатні уражати нервові закінчення всього організму. При ураженні нервів, що несуть відповідальність за зорову функцію, відбуваються численні порушення, і зір починає падати.

5. Загальна втома організму.
Загальна втома або перевтома негативно позначаються на очах. Поганий і недостатній сон, неправильне харчування і стреси зношують все тіло, і очі зокрема. Якраз з цієї причини у комплексах вправ для очей включені вправи для розслаблення, зняття стресу й напруги не тільки із зорових м’язів, а й для усього тіла.

6. Неправильне харчування.
Недостача у злаках, свіжих овочах, фруктах і особливо ягодах (що є джерелом ряду вітамінів, мінералів, пектинів) та рибі, яка містить ненасичені жирні кислоти, обов’язково відіб’ється на ваших очах не в кращу сторону.

7. Накопичення шкідливих речовин в організмі.
Напевно, найбільш серйозною причиною різних патологій зору служить забруднення організму отруйними речовинами, які здатні накопичуватися і не виходити з організму. Усунути дану причину можливо. Досить часто змушені надягати окуляри люди, які постійно працюють у шкідливих умовах, або проживають у несприятливих з точки зору екологічних вимог районах.

8. Шкідливі звички.
Практично у всіх випадках зір погіршується у людей, які курять, зловживають алкогольними напоями або наркотичними засобами. Дослідження свідчать про те, що через деякий час після потрапляння в організм людини речовин нікотину, алкоголю або наркотиків, в очних судинах починають відбуватися сильні патологічні зміни. Неправильне і недостатнє кровопостачання органів зору неухильно веде до погіршення зорової функції.

9. Алергічні реакції.
Майже кожна сучасна людина у своєму житті, так чи інакше, стикалася з проблемою алергії. Поширеність алергічних захворювань в наш час така велика, що їх по праву можна віднести до хвороб цивілізації.

Кому найбільше загрожують проблеми з зором?
Існує статистика, яка виокремлює певну групу ризику – тих, кому найбільше загрожує проблема падіння зору. Звичайно ж, до неї входять люди, які проводять більше двох годин на день за комп’ютером і біля екрану телевізора. Також ризикують ті, хто працює зі зваркою та софітами, а також спортсмени-гірськолижники, альпіністи та серфінгісти (адже на них діють відблиски снігу та води). В дану групу ризику потрапляють і люди, які палять (паління збільшує ризик дистрофії сітківки у шість разів) та люди зі світлими очима.

Рекомендації для профілактики зорових захворювань:
– моргайте частіше – кожні 5-10 секунд, адже під час моргання поверхня ока очищується і зволожується;
– підключайте периферійний зір, адже якщо довго дивитися перед собою, сконцентрувавшись на якійсь роботі, очі перенапружуються;
– більше рухайте очима і переводьте погляд із близьких на далекі предмети і навпаки – зміна фокусу уваги допомагає усунути зорову напругу;
– за підвищеного навантаження на зір застосовуйте препарати, які допоможуть оптимізувати роботу зорового апарату;
– тримайте спину рівно, адже зір залежить від напруги в тілі, особливо в його верхній частині – грудях, плечах, шиї і обличчі. Не забувайте розслабляти чоло, плечі і щелепу. Це полегшить і пришвидшить процес постачання зорової системи киснем і кров’ю;
– дихайте на повні груди, бо приблизно 30% кисню, який ми вдихаємо, потрапляє в м’язи, нерви і мозкові центри зорової системи, що допомагає усунути зорову напругу і втому.

Пам’ятайте, що найважливіше правило для здоров’я очей – це спостереження за загальним станом організму. Відмовтеся від шкідливих звичок і подбайте про якість вашого харчування, фізичного навантаження і нічного сну, і це допоможе вам уникнути багатьох проблем із зором.

Прокоментуйте статтю

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *