Глаукома: програми нагляду та лікування

Глаукома – це загальний термін для цілого ряду прогресуючих хронічних захворювань, які ушкоджують зоровий нерв. Пошкодження зорового нерва призводить до порушення передачі зорових сигналів в мозок, що може привести до втрати зору і сліпоти.

Фактори ризику: підвищений внутрішньоочний тиск, вік, спадковість, короткозорість, атеросклероз, гіпертонія.

Статистика: за результатами досліджень, ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27 %, а на обидва ока – 9 %. Якщо тиск тримається на рівні 30 мм рт. ст., то сліпота розвивається через 3 роки. Саме через це у лікуванні глаукоми найважливішою є нормалізація внутрішньоочного тиску, зниження його до показника цільового тиску, при якому призупиняється відмирання клітин зорового нерву. Щоб визначити цільовий тиск, лікарі клініки «Зір» проводять програми нагляду за глаукомою.

Програма включає такі обстеження:

  1. Огляд окуліста (перевірка гостроти зору, гостроти зору з корекцією, біомікроскопія переднього відрізку і очного дна, за потреби – гоніоскопія) 2 рази на рік.
  2. Вимірювання внутрішньоочного тиску (ВОТ):більному ВОТ кожні 2міс.

– при нестабільному – в залежності від рівня ВОТ, але не рідше, ніж 1 раз на місяць.

  1. Комп’ютерна периметрія (визначення поля зору):

– перший рік – кожні 3 місяці;

– далі при стабільному перебігу кожні 6 місяців, при нестабільному перебігу 4 рази на рік.

  1. Оптична когерентна томографія зорового нерву (визначення товщини шару нервових волокон):

– при стабільному перебігу – 1 раз на рік;

– при нестабільному перебігу – 2 рази на рік.

У рамках програми нагляду за глаукомою лікарі часто призначають гіпотензивні краплі. Їх слід закапувати регулярно, бажано у той самий час доби. Після закапування закрийте очі і натисніть на внутрішні кутики очей на 3-5 хв (для збільшення ефективності ліків та зменшення системного впливу на організм). Обов’язково повідомте лікаря щодо непереносимості препаратів, а також якщо у вас серцева недостатність, синусова брадикардія, хронічні захворювання легень (бронхообструктивний бронхіт, бронхіальна астма тощо. Відміна, заміна крапель проводиться лише з дозволу лікаря.

Доцільно також проходити курси підтримуючого лікування зорового нерву (покращення живлення та обмінних процесів) 1-2 рази на рік. Важливе місце займає контроль артеріального тиску та рівня холестерину (під наглядом терапевта).

Детальніше про методи лікування глаукоми можна почитати тут.

Важливо знати!

Боротьба з глаукомою – це активний процес не тільки з боку лікаря, але і з боку пацієнта. Завдання фахівця – допомогти пацієнтові опанувати методами самоконтролю, правильно застосовувати ліки, дізнатися правила диспансерного спостереження. Однак застосувати це все на практиці може тільки сам пацієнт.

Прокоментуйте статтю

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *