Як вберегти зір взимку: корисні поради

В сучасних умовах чимало небезпек підстерігають наш зір, до то ж зима додатково накладає свій відбиток. У холодну пору року, крім комп’ютерів і інших гаджетів, нашим очам загрожують природні фактори. Взимку, як правило, ми починаємо бачити значно гірше, очам недостатньо світла, а вітер і сніг провокують надмірне сльозотечу або, навпаки, сприяють розвитку синдрому «сухого ока». Тому зараз саме час подбати про зір і попередити появу різних проблем.

Чинники, які шкодять очам взимку та як їх уникнити?

Навіть у найлютіший мороз наші очі, які, здавалося б, нічим не захищені, не тільки не замерзають, але і не відчувають холоду. На відкритій поверхні очей немає нервових закінчень, які чутливі до змін температури. До того ж, до складу рідини, зволожуючою очі, входить сіль, яка не дозволяє очам замерзати, практично натуральний антифриз. Все начебто передбачено природою, проте взимку очі страждають від згубної дії ультрафіолету навіть більше, ніж влітку.

Сніг, що сліпить?

Яскравість променів зимового сонця, що відбиваються на білосніжному снігу, іноді навіть більш інтенсивна, ніж літнім днем ​​на пляжі. Реакція ока не змушує себе довго чекати: з’являється світлобоязнь і погіршується чіткість зору. Є навіть таке захворювання, як снігова сліпота, коли УФ-промені, відбиті від снігу, викликають «опік» сітківки і людина може осліпнути на кілька днів (виникає воно, як правило, в горах).
Проблему можна вирішити за допомогою сонцезахисних окулярів. Існують лінзи з різними категоріями УФ-фільтрів.

Мороз і лінзи.

Взимку контактні лінзи можуть виявитися набагато зручніші ніж окуляри, вони не запотівають при переході з холоду в тепло, на них не падає сніг, з ними зручніше носити головний убір. Існує міф, що застосування лінз на морозі може пошкодити сітківку очей або примерзнути до ока, але це не більше, ніж домисли.Контактна лінза тонка і розташовується безпосередньо на оці, воно швидко її прогріває, а верхня повіка за рахунок частого моргання допомагає підтримувати цю температуру лінзі в будь-який мороз. Тому контактна лінза не може замерзнути, адже очі ніколи не замерзають на холоді!
(Крім цього, матеріал всіх сучасних м’яких контактних лінз стійкий до впливу температур, а деякі навіть мають фактор захисту від УФ-променів, правильно їх підібрати вам допоможе наш лікар-офтальмолог).

Холод – провокатор.

Мороз може спровокувати деякі захворювання очей, серед яких і холодовий кон’юнктивіт – одна з причин алергії на холод. Він проявляє себе підвищеним сльозотечею, почервонінням і свербінням в області очей на морозі. Щоб вирішити проблему слід звернутися до лікаря-офтальмолога для з’ясування причини сльозотечі і проходження відповідного лікування, враховуючи індивідуальні особливості.
Якщо ж про схильність до холодового кон’юнктивіту відомо, то перед виходом на вулицю в мороз (краще за 2-3 години), закапайте очні краплі з протизапальною дією або прийняти протиалергічні препарати. (Щоб випадково не занести мікроби на слизову оболонку ока, ні в якому разі не тріть їх руками, для цього повинен бути чистий носовичок.

Мінімум косметики.

Різкі коливання температури при переході з тепла в холод надзвичайно негативно позначаються на стані органів зору. Стрес, який відчувають наші очі в холодну пору року, пов’язаний не тільки з погіршенням погодніх умов, а й з початком опалювального сезону. На це впливають і підвищена сухість повітря, і опалювальні прилади, що працюють в приміщеннях, і наше більш довге перебування у ванній після холодної вулиці. Тому, для того, щоб підтримувати її в належному стані, слід придбати як зволожуючий крем, так і крем із захистом від холоду, який наноситься на відкриті ділянки тіла.
Декоративною косметикою в морозні дні бажано користуватися якнайменше, а під рукою завжди повинен бути чистий носовичок (так як часто спостерігається сльозотеча, особливо в перші хвилини перебування на вулиці).

Корисний раціон для зору.

Взимку зростає споживання кави в кілька разів, це й не дивно: гарячий ароматний напій допомагає підбадьоритися і зігрітися навіть у найлютіший мороз. Однак проведене бостонскими вченими дослідження показало, що зловживання кави викликає спазм судин і підвищення артеріального тиску. Підвищується також і внутрішній тиск, що, небезпечно при глаукомі.

Відсутність свіжих овочів і фруктів, а також заміна їх на консервовані і мариновані аналоги теж сприяє підвищенню внутрішнього тиску за рахунок затримки в організмі зайвої рідини. Тим хто на дієті необхідно пам’ятати, що до такого ж ефекту призводить голодування і тривалі перерви в їжі.

Побалувати свої очі корисними продуктами з високим вмістом вітамінів А, В і С можна вживаючи в їжу: горіхи, зелену квасолю, моркву, боби, шпинат, яєчний жовток, червоний солодкий перець, відвар шипшини і яловичу печінку. А ось тим, хто курить, вітамін С потрібно приймати додатково, так як під впливом нікотину він руйнується.

Регулярні профілактичні огляди у лікаря-офтальмолога Клініки Зір допоможуть уникнути багатьох проблем з очима і зберегти зір на довгі роки!

Прокоментуйте статтю

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *