Що таке гострота зору?

Гостроту зору визначають у осіб різного віку різними способами. У зв’язку з недостатнім диференціюванням зорово-нервового апарату гострота зору у дітей в перші дні, тижні і навіть місяці життя дуже низька. Вона змінюється поступово і досягає можливого максимуму в середньому до 5 років.

Розрізняють три поняття гостроти зору:

1) гострота зору за найменшим видимим – величина чорного предмета (наприклад, крапки), який починає розрізнятися на рівномірному білому фоні;

2) гострота зору за найменшим помітним – відстань, на яку повинні бути вилучені два предмети, щоб око сприйняло їх як роздільні;

3) гострота зору за найменшою відмінністю – величина деталі об’єкта, наприклад штриха, букви або цифри, при якій цей об’єкт безпомилково впізнається.

А що ж забезпечує гостроту зору? 

Гостроту зору забезпечують колбочки, які розміщені в центральній ямці жовтої плями сітківки.

Високу гостроту зору обумовлюють ідеальна прозорість і оптична досконалість заломних середовищ, нормальний стан центральної ямки, розмірність клінічної рефракції ока, нормальний стан провідних зорових шляхів, підкіркових та кіркових зорових центрів. Гострота зору і величина кута перебувають у зворотній залежності: чим більший кут зору, тим нижча гострота зору і навпаки.

Діагностика зору можлива лише при дотриманні декількох умов, в іншому випадку можна отримати недостовірні результати. Так, сама таблиця повинна бути рівномірно освітлена, для цього її поміщають в апарат Рота (освітлювач з дзеркальними стінками). Кабінет також повинен бути добре освітлений. Варто зазначити, що діагностика проводиться по черзі з кожним оком, причому той очей, який не досліджуються, прикривається білим щитком (зрідка долонею пацієнта).

В нормі людина повинна бачити з 5 метрів 10-ий рядок, що відповідає зору в умовну одиницю (1.0) або 100%. Якщо людина бачить 9-ий рядок, то гострота зору дорівнює 90% або 0.9 і т.д. Якщо при візометрії бачать лише верхній рядок, то говорять про 10% зору (0.1). Маніпуляцію проводять для кожного ока окремо: спочатку визначають гостроту зору одного, потім іншого ока.

Понижена гострота зору може бути наслідком аномалій рефрації (тоді гостроту зору можна підвищити за допомогою лінз окулярів), порушення функцій сітківки, помутніння світлозаломлюючих середовищ та інших причин.

Перевірка гостроти обов`язково у таких випадках:

  • при медогляді перед отриманням посвідчення водія;
  • при вагітності;
  • перед прийомом в школу, дитячий сад;
  • при прийомі на роботу (наприклад, монтажник-висотник або промисловий альпініст);
  • після травм ока;
  • після операцій.

І, природно, важливою буде перевірка в разі, якщо помічено погіршення зору. Іноді захворювання протікають приховано, і до певного момент нічого не викликає занепокоєння. Тому лікарі радять відвідувати кабінет офтальмолога раз на рік або раз на два роки.

Прокоментуйте статтю

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *